Akupuntura i homeopatija

Centar za akupunturu i homeopatiju

Akupunktura

Akupunktura je dio tradicionalne kineske medicine koja je nastala prije više tisuća godina. Temelji se na pretpostavci da blokada i poremećaj u protoku tjelesne i životne energije može prouzročiti različite zdravstvene probleme. Praktičari akupunkture postavljaju tanke igle u određene akupunkturne točke po tijelu kako bi obnovili protok, uravnotežili tjelesnu energiju, potaknuli ozdravljenje i opuštanje. Prema teoriji, na tijelu postoji preko 400 akupunkturnih točaka, a svaka leži na nevidljivom energetskom kanalu ili meridijanu. Svaki meridijan povezan je s različitim sustavom organa.

Teorije navode da akupunktura djeluje stimulirajuće na oslobađanje endorfina, prirodnih hormona tijela koji olakšavaju bol. Također se navodi da akupunktura utječe na autonomni živčani sustav (koji kontrolira tjelesne funkcije) i oslobađanje kemijskih supstanci koje reguliraju protok krvi , smanjuju upalu i smiruju mozak. Prednosti i svrhe te koristi akupunkture su brojne. Načelno se koristi za uobičajene tegobe, ali pokazala se učinkovitom i kod rješavanja raznih međusobno nespojivih problema.

Popis stanja u kojima se akupunktura pokazala kao odličan izbor je zaista šarolik, uključujući : bolove u vratnoj i lumbalnoj kralježnici, išijas, migrene, bolove u zglobovima, neuralgia trigeminus, pareza facialis, alergije, herpes zoster,  potom neki psihološki problemi kao: prolongirani stres, anksioznost, depresija, nesanica. Izuzetna učinkovitost akupunkture je kod odvikavanja od pušenja i mršavljenja. Primjenjuje se i u pospješivanju plodnosti. S obzirom na to da je velik broj ljudi kojima je akupunktura riješila zdravstvene probleme, akupunktura je zasluženo stekla odličan ugled.

Homeopatija

Homeopatija ili homeopatska medicina je način liječenja kojim se stimulira životna sila ili energija tijela, kako bi sama izliječila bolest. Homeopatske postavke sežu od doba Hipokrata (460-400g.p.n.e.) koji je razlučio teze suprotnosti i sličnosti te ukazao na prednost liječenja po principu slično se liječi sa sličnim. Homeopatsko liječenje koristi se unatrag 200 godina zahvaljujući slavnom njemačkom liječniku i kemičaru Christianu Samuelu Friedrichu Hahnemannu (1755 – 1843.g.).

On je ustvrdio da bolesti ljudskog organizma nisu bile tretirane ni racionalno niti na osnovu logičkih principa, nego prema različitim ezoteričnim, hipotetičnIm, ljekovitim paradigmama, gdje je pravilo liječenja po principu suprotnosti – CONTRARIA CONTRARIS CURENTUR (alopatska medicina). Hahnemann je dokazao upravo suprotno tj. da bi se liječilo blago, brzo i kontinuirano, kod svake bolesti treba odabrati lijek koji izaziva sličnu kliničku sliku – SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR (homeopatija).

Da bi potvrdio navedenu tezu, na sebi je proveo poznato ispitivanje kininovca koji je izazvao simptome malarije, a isto tako ih liječi kod oboljelih od te bolesti.  Jedan od osnovnih principa homeopatije je holistički pristup. Cilj je pacijent, a ne bolest. To podrazumijeva tretiranje pacijenta kao cjeline i kao individue i to na svim nivoima: tjelesnom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom.

Rukovodeći se tim principom zdravstveni profesionalci širom svijeta pokazuju povećan interes za homeopatiju. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) također ju je priznala kao učinkovit način liječenja. U zemljama diljem svijeta, USA, Meksiko, Indija, Sri Lanka, posebice zemljama zapadne Europe, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji homeopatija se u značajnoj mjeri koristi u liječenju. Homeopatska medicina, kao način liječenja spada na 2. mjesto po svojoj primjeni.

Homeopatijom se liječe akutne i kronične bolesti, stanja i simptomi kao i korištenje homeopatskih pripravaka u prvoj pomoći. Taj širok spektar primjene obuhvaća sve razine tijela, psihe i duha te se primjenjuje kod: traumatskih ozljeda, padova, udaraca, uganuća, išćašenja

  • kožnih problema
  • bolnih stanja,
  • psiholoških problema,
  • alergije
  • bolesti dišnog sustava
  • probavnog sustava
  • urinarnog sustava
  • ginekološkog sustava
  • lokomotornog sustava…